Koku gredzenošana – vienkāršākais veids, kā tos nobeigt

Koku gredzenošana – vienkāršākais veids, kā tos nobeigt

Mūsu mīļie koki dažreiz pamanās ieaugt pilnīgā nevietā – pie māju sienām, pļavās un dārzos. Nocērtam – bet tūlīt viena koka vietā ataug vesels puduris ar kokiem. Jo vairāk zāģējam, jo vairāk tie aug. Kā zāle, kas ataug pēc pļaušanas! Katrs lauku cilvēks zinās, cik grūti ir tikt vaļā no nevietā ieaugušiem lapu kokiem.

Vai tagad mums to koku raut ārā ar saknēm? Frēzēt un kultivēt? Nē, nav tik traki. Pirms vairākiem gadiem ārzemju literatūrā tika publicēti stāsti par lielisku lapu koku pieveikšanas metodi – gredzenošanu.

Gredzenošana ir koka mizas noņemšana ap 5–20 cm platā gredzenā visapkārt stumbram. Mizu noņem ar visiem tās slāņiem, līdz pat koksnei.

Ko tālāk? Neko. Gaidām. Droši vien viena – divu gadu laikā viss koks nokaltīs. Viss tā spēks tiks izlietots, cenšoties atjaunot augšanu, tādēļ tas neveidos atvases.

Šo paņēmienu atcerēsimies, kad gribēsim atjaunot aizaugušas pļavas vai mājvietas. Tad jāatturas no kāres nevēlamo lapu koku nozāģēt – jo tad tā vietā izaugs vismaz pieci koki, un tie veidos biezu krūmu, ar kuru cīnīties būs ļoti grūti. Labāk tādu koku nogredzenot, un pagaidīt, kad koks nokaltīs.

Šā raksta autore šādi piebeigusi diezgan daudzus kokus. Pirmā bija ieva, kas bija ieaugusi ābeļu dārzā un izlikās par vajadzīgu koku. Pēc gredzenošanas tā vēl veselu gadu zaļoja, taču tad strauji nokalta, neatstādama nevienu atvasi. Sauso koku nolauzt varēja un aiznest projām. Līdzīgi notika ar citiem kokiem, kurus vajadzēja likvidēt – dižkoka vainagā ieaugušām kļavām, dabiskā pļavā ienākušām liepām, bērziem, baltalkšņiem, kārkliem. Daži nokalta ātrāk, bet lielākā daļa – pēc pusotra gada. Tomēr zinātāji stāsta, ka dažreiz vajadzīgi arī divi vai trīs gadi.

Kādus darbarīkus izmantot? Var ņemt talkā lielo virtuves nazi, bet īstais darbarīks ir slīmests. Tas ir garš, taisns vai izliekts asmens ar rokturiem abos galos, un to lieto mizas noņemšanai no koku stumbriem. Pēdējos desmit gados koku gredzenošana ir kļuvusi populāra arī Latvijā. To izmanto gan mežkopji, gan dabas aizsardzības speciālisti. Gredzenošana paver jaunas iespējas dabisko pļavu atjaunošanā!

Informāciju sagatavoja Vija Znotiņa
Foto: Shutterstock